Στα μέσα του Χειμώνα του 1987, τέσσερις Αρβανίτισσες, η Ειρήνη Φυδανίδου, η Ελευθερία Κυρτσοπούλου, η Κυριακή Κεσκινίδου και η Ολυμπία Σκερλετοπούλου, αψηφώντας τις κρύες και βροχερές μέρες του χειμώνα, χτυπούν μία-μία όλες τις πόρτες των σπιτιών του Ν. Χειμωνίου και ενημερώνουν όλες τις γυναίκες για μια πρωτοβουλία τους να ιδρύσουν στο χωριό έναν Εκπολιτιστικό Σύλλογο.
Την πρωτοβουλία αυτή, τη δέχθηκαν ευχάριστα όλες οι γυναίκες του χωριού. Ενίσχυσαν με 1.000 δρχ. η κάθε μια την ομάδα των γυναικών και αρχίζει ο αγώνας της γραφειοκρατίας για την ίδρυση του Συλλόγου (Καταστατικό, Δημοσίευση κ.λ.π.).
Μέλη του Συλλόγου είναι οι γυναίκες κάτοικοι του Ν. Χειμωνίου, ως επί το πλείστον αγρότισσες ηλικίας από 30-80 ετών.).
Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος από την ίδρυσή του με πολλούς κόπους και οικονομικές δυσχέρειες, διοργανώνει πάρα πολλές εκδηλώσεις, που αναφέρονται στην παράδοση, στα ήθη και έθιμα του Μεγάλου Ζαλουφιού. Σκοπό έχουν οι εκδηλώσεις αυτές αφ’ ενός να διατηρήσουν ζωντανό κάθε τι που έχει σχέση με τη ζωή των Ζαλουφιωτών, αφ’ ετέρου να δώσουν μια ευχάριστη πνοή στην ήσυχη ζωή των συγχωριανών μας..).
Από το 1990 καθιερώθηκε ένα τριήμερο εορταστικών εκδηλώσεων στις 27, 28 και 29 Αυγούστου, ημέρα εορτής της εκκλησίας του χωριού μας, που ονομάστηκε «ΖΑΛΟΥΦΙΩΤΙΚΑ».
Στο τριήμερο αυτό, οι μνήμες όλων μας ματώνουν στη θύμιση του ξεριζωμού των προγόνων μας.
Στα «ΖΑΛΟΥΦΙΩΤΙΚΑ ’92 & ’93» τα μέλη αφιερώνοντας όλα τα απογεύματα – τα πρωινά ασχολούνται με τις βαριές αγροτικές εργασίες – αναβίωσαν την πρώτη και δεύτερη εβδομάδα του ΑΡΒΑΝΙΤΙΚΟΥ – ΖΑΛΟΥΓΙΩΤΙΚΟΥ ΓΑΜΟΥ.
Η προσπάθεια αυτή στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία. Οι μεγάλοι ξαναθυμήθηκαν τα νιάτα τους, ενώ οι νέοι διδάχθηκαν από την αγνότητα των σχέσεων και την αγάπη που συναντούσες μεταξύ των συγχωριανών..
Εκτός από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, το εκάστοτε Δ.Σ. του Συλλόγου, αναλαμβάνει τη διοργάνωση Σεμιναρίων & Διαλέξεων με θέματα αγροτικά, υγείας, οικογένειας, οικολογίας κ.λ.π.
Σημαντική είναι και η φιλανθρωπική δραστηριότητα του Συλλόγου μας προς τους αναξιοπαθούντες του χωριού μας.
Ο Σύλλογος διαθέτει χορευτικό συγκρότημα που με τις εντυπωσιακές αρβανίτικες στολές, παρουσιάζει χορούς της Θράκης και του Μ. Ζαλουφιού. Επίσης στο Σύλλογο δραστηριοποιείται και χορωδία που σημειώνει μεγάλη επιτυχία στην παρουσίαση των Θρακιώτικων και Αρβανίτικων τραγουδιών. Ο Σύλλογος στεγάζεται σε ιδιόκτητο χώρο, το οποίο διαμόρφωσαν όλα τα μέλη με πολύ κέφι και μεράκι και έγινε το αγαπημένο τους στέκι. Στο χώρο αυτό γίνεται το “ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟ” καθώς και η “ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ”.
Συμπαραστάτες του Συλλόγου από το 1988 είναι όλοι οι άνδρες του χωριού, και ιδιαίτερα το Τοπικό Συμβούλιο, ο Ποδοσφαιρικός Σύλλογος «ΔΙΓΕΝΗΣ» και όλοι οι Αρβανίτες συγχωριανοί μας, από οποιαδήποτε γωνιά της γης κι αν βρίσκονται.