Οι Κάτοικοι

Η κύρια ενασχόληση των κατοίκων του χωριού μας, είναι η γεωργία και πολύ λίγο η κτηνοτροφία. Καλλιεργούν κυρίως δημητριακά, καλαμπόκι, ζαχαρότευτλα, πατάτες, βαμβάκι, σπαράγγια και άλλα προϊόντα σε μικρότερες ποσότητες.

Ορισμένοι είναι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην πόλη της Ορεστιάδας και άλλοι είναι υπάλληλοι σε Δημόσιες Υπηρεσίες.

Πολλοί είναι μετανάστες σε πόλεις της Γερμανίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας. Αυτοί έφυγαν την δεκαετία του 1960 και αργότερα. Από αυτούς πολλοί λίγοι επέστρεψαν ως συνταξιούχοι στο χωριό, ενώ πολλοί έμειναν στην ξενιτιά με τις οικογένειές τους.

Οι περισσότεροι κάτοικοι του Ν.Χειμωνίου είναι μεσήλικες και υπερήλικες.

Υπάρχουν όμως και νέοι που μένουν και δραστηριοποιούνται είτε στο χωριό, είτε στην πόλη της Ορεστιάδας. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται δειλά-δειλά μια τάση επιστροφής και εγκατάστασης νέων ανθρώπων στο χωριό. Ελπίζουμε και ευχόμαστε να συνεχιστεί αυτή η επιθυμία για επιστροφή και εγκατάσταση νέων ανθρώπων.

Οι Χειμωνιώτες είναι άνθρωποι απλοί και αγνοί. Φημίζονται για την φιλοξενία τους, την εργατικότητά τους, την εξυπνάδα τους και κυρίως για την ντομπροσύνη τους.

Είναι μπεσαλήδες όπως οι πρόγονοί τους οι ΖΑΛΟΥΦΙΩΤΕΣ. Τους χαρακτηρίζει όμως το πείσμα και η ισχυρογνωμοσύνη που μερικές φορές είναι αδικαιολόγητη. Αλλά αυτό είναι το κύριο χαρακτηριστικό των αρβανιτών.

Πολύ συχνά ακούγεται η φράση: «Έχει ένα πείσμα, αδελφέ μου, αρβανίτικο».

Οι Χειμωνιώτες έχουν όλοι τους πανέμορφα σπίτια, με περιποιημένες αυλές, με τον λαχανόκηπό τους σε μια γωνία και με πάρα πολλά λουλούδια παντού. Τα λουλούδια στολίζουν και τις αυλές τους και τα μπαλκόνια των σπιτιών τους.

Το Ν.Χειμώνιο, όταν το επισκεφθεί κανείς μένει κατενθουσιασμένος και φεύγει με τις καλύτερες εντυπώσεις για τους κατοίκους του, διαπιστώνοντας ότι το πέρασμα του χρόνου δεν τους έχει επηρεάσει.